IELTS Sınavında Zorlanıyor Musunuz?

Eğitmenlerimizle iletişime geçin!

IELTS Nedir?

IELTS veya International English Language Testing System, ana dili İngilizce olmayan kişilere yönelik olarak tasarlanan, uluslararası geçerliliğe sahip, standartlaştırılmış bir İngilizce dil yeterliliği sınavıdır. Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, İrlanda ve Avrupa ülkelerinde bulunan akademik kurum ve kuruluşların büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilen IELTS sınavı, İngilizce dilinin tüm türlerini içeren, geniş kapsamlı bir sınavdır.

Sınava giren adayların İngilizce dilinde dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerini değerlendiren IELTS sınavı, İngilizce dilinin iletişim dili olarak kullanıldığı, özellikle Anglosfer ülkelerinde çalışmak ve eğitim almak isteyen kişilerin girdiği, dünya üzerindeki ana İngilizce yeterlilik sınavlarından biri olup, sınava giren adayların İngilizce dil becerilerini ve yeterlilik düzeylerini belirlemek için dokuz bantlı bir ölçekten faydalanmaktadır.

İlk kez 1989 yılında yapılan IELTS sınavı, British Council, IDP: IELTS Australia ve Cambridge Assessment English tarafından müştereken yönetilen ve uygulanan bir sınav olup, sınava giren kişilerin İngilizce dil yeterliliğini adil ve mümkün olduğunca doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.

Sınavda yer alan sorular, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan dil uzmanları tarafından hazırlanmakta olup, sınavda sorulan sorular günlük durumları yansıtmakta ve geçmişi her ne olursa olsun, tüm sınav katılımcıları için tarafsız ve adil bir sınav olma özelliği taşımaktadır.

IELTS Sınavının Türleri

IELTS sınavının, IELTS Academic ve IELTS General Training olmak üzere, iki farklı türü bulunmaktadır.

IELTS Academic: İngilizce konuşulan bir ortamda veya üniversitede okumak isteyen kişilere yönelik olarak hazırlanmaktadır. IELTS Academic sınavı, sınava giren katılımcıların İngilizce dilinde öğrenmeye hazır olup olmadığını ölçmekte olup, genel olarak akademik ortamlarda kullanılan sözcük dağarcığının yer aldığı bir sınavdır.

IELTS General Training: IELTS Genel Eğitim sınavı, iletişim dili İngilizce olan okullar gibi üniversite lisans derecesi düzeyinin altında bir seviyede eğitim almak isteyen kişiler için uygundur. Sınava iş deneyimi veya diğer istihdam eğitimleri için girmek de mümkündür. IELTS General Training sınavı, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık’ta yaşamak isteyen kişiler için de gerekli olup, sınava giren katılımcıların sosyal ortamlar ve iş yerlerinde ihtiyaç duyacağı günlük İngilizce dil becerilerini içermektedir.

IELTS Sınavına yazılı sınav hâlinde veya bilgisayar üzerinden dijital ortamda girilebilmekte olup, geçerlilik süresi 2 yıldır.

IELTS Puan Ölçeği

IELTS sınavı, sınava giren adayların İngilizce dil becerilerini ve yeterlilik düzeylerini belirlemek için dokuz bantlı bir ölçekten faydalanmaktadır. Sınavda başarısız olmak gibi bir durum bulunmasa da daha yüksek puan sınav katılımcısının dil üzerindeki hâkimiyetinin o denli iyi olduğunu göstermektedir.

IELTS Sınavı Dinleme, Okuma, Yazma ve Konuşma bölümlerinin her biri için 1 ile 9 arasında bir puan ile değerlendirilir. Dört bölümün ortalaması genel puanı belirlemektedir. Sınav katılımcıları sınavdan tam (5.0, 6.0, 7.0 vb.) veya buçuklu puanlar (5.5, 6.5, 7.5 vb.) alabilirler. Dört sınavın ortalamasının 25 ile bitmesi durumunda, Genel Toplam Puan bir sonraki yarım gruba yuvarlanmaktadır. Ortalamanın 75 ile bitmesi durumunda ise Genel Toplam Puan bir sonraki tam sayıya yuvarlanmaktadır.

Dört sınavın ortalamasının 25 ile bitmesi durumunda, Genel Toplam Puan bir sonraki yarım gruba yuvarlanmaktadır. Ortalamanın 75 ile bitmesi durumunda ise Genel Toplam Puan bir sonraki tam sayıya yuvarlanmaktadır.

Bant Puanı Yeterlilik Seviyesi Açıklama
9 Expert User

(Uzman Kullanıcı)

Sınav katılımcısının dil üzerinde tam yetkinliğe sahip olduğunu, İngilizce kullanımının uygun, doğru ve akıcı olduğunu ve katılımcının bağlamları tam olarak anlayabildiğini ifade eder.
8 Very Good User

(Çok İyi Kullanıcı)

Sınav katılımcısının, nadiren de olsa sistematik olmayan hatalar yaptığını, belirli yerlerde dil kullanımının genel geçer normlara uygun olmadığını, ancak bununla birlikte dil üzerinde hâkimiyetinin bulunduğunu, sınav katılımcısının aşina olmadığı bazı durumlarda birtakım şeyleri yanlış anlayabileceğini, ancak karmaşık ve detaylı muhakemeleri iyi idare edebildiğini ifade eder.
7 Good User

(İyi Kullanıcı)

Sınav katılımcısının bazı durumlarda hatalar yaptığını, genel geçer dil kullanım normlarına uygun olmayan kullanımlarının bulunduğunu, yanlış anlamalar olsa da dil üzerinde hâkimiyetinin bulunduğunu, genel olarak karmaşık dil kullanımını iyi idare edebileceğini ve detaylı düşünce ve muhakemeleri anlayabildiğini ifade eder.
6 Competent User

(Yeterli Kullanıcı)

Sınav katılımcısının, birtakım yanlışlarının ve genel geçer kullanım normlarına aykırı kullanımlarının bulunduğunu, bazı şeyleri yanlış anladığını, ancak bununla birlikte dil üzerinde hâkimiyetinin bulunduğunu, bilhassa aşina oldukları durumlarda, karmaşık bir dil kullanabildiğini ve karmaşık dili anlayabildiğini ifade eder.
5 Modest User

(Nitelikli Kullanıcı)

Sınav katılımcısının, dile kısmen hâkim olduğunu, hata yapma olasılığının yüksek olduğunu, çoğu durumda kullanılan genel anlamları kavrayabildiğini ve aşina oldukları alanda kullanılan temel düzeyde iletişime katılabileceğini ifade eder.
4 Limited User

(Kısıtlı Kullanıcı)

Sınav katılımcısının yalnızca aşina olduğu durumlardaki dil kullanımında temel düzeyde yeterliliğinin bulunduğunu, anlama ve kendini ifade edebilmede sık sık sorunlar yaşadığını ve karmaşık dil kullanamadığını ifade eder.
3 Extremely Limited User

(Basit Kullanıcı)

Sınav katılımcısının yalnızca kendisine son derece aşina olan durumlarda sadece genel anlamı aktarıp anlatabildiğini ve kurduğu iletişimde sık sık kesintilerin meydana geldiğini ifade eder.
2 Intermittent User

(Kesintili Kullanıcı)

Sınav katılımcısının İngilizceyi anlamak ve konuşmakta büyük zorluk çektiğini ifade eder.
1 Non-User

(Niteliksiz Kullanıcı)

Sınav katılımcısının, bazı istisnai sözcükler haricinde dil kullanım yetisi olmadığını ifade eder.
0 Did not attempt the test

(Katılımcı sınava girmedi/soruları yanıtlamadı)

Sınav katılımcısının sınavda sorulan soruları yanıtlamadığını ifade eder.

Sınav Formatı

Academic ve General Training olmak üzere iki ayrı türü bulunan IELTS Sınavında, tüm sınav katılımcıları aynı Dinleme (Listening) ve Konuşma (Speaking) testlerini yapmakta, ancak bu iki sınav türü birbirinden Okuma (Reading) ve Yazma (Writing) testleri bakımından farklılaşmaktadır.

IELTS sınavlarının Dinleme, Okuma ve Yazma bölümleri ara verilmeksizin, aynı gün içinde tamamlanmaktadır. Öte yandan dinleme bölümü, diğer bölümlerden en fazla bir hafta önce veya bir hafta sonra yapılabilmektedir. Toplam sınav süresi 2 saat 45 dakikadır.

IELTS Academic Sınav Formatı

Dinleme – Listening (30 Dakika)

IELTS dinleme sınavı, her bir 10 sorudan oluşan 4 bölümden meydana gelmektedir. Dinleme sınavı, sınav katılımcılarının verecek oldukları cevaplar, dinleyecekleri ses kayıtlarında sorulan sorular ile aynı sıraya gelecek şekilde tasarlanmıştır.

Dinleme sınavı, sınav katılımcılarının ana fikirleri, detaylı gerçek bilgileri anlayabilme yetisini, konuşma esnasındaki vurgu, tonlama, görüş ve tutumlarını ve konuşmalarda geçen fikirlerin gelişimini takip edip edemediğini değerlendirmektedir.

Dinleme sınavında ses kayıtları sınav katılımcılarına yalnızca bir kez dinletilmekte olup, sınavda dinletilen ses kayıtları, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Devletler ve Kanada’da konuşulan İngilizceden çeşitli vurgular, aksanlar ve ifadeler içermektedir.

Sınav katılımcılarının ses kayıtlarını dinledikleri esnada sınav sorularını kâğıda yazmaları gerekmektedir ve sınav katılımcılarına testin sonunda cevaplarını bir cevap kâğıdına aktarabilmeleri için 10 dakika süre tanınır.

Bu noktada altı çizilmesi gereken bir husus, cevap kâğıdına yazı yazarken, dikkatsiz yazım ve hatalı dil bilgisi kullanımından puan kırıldığı ve bu nedenle cevapları yazarken özenli olunması gerektiğidir.

IELTS Dinleme Sınavı 40 sorudan meydana gelir ve her soru 1 puan değerindedir.

Ses Kaydı 1

Sınav katılımcılarına iki kişi arasında günlük sosyal bağlamda geçen bir konuşmanın kaydı dinletilir.

Ses Kaydı 2

Sınav katılımcılarına günlük sosyal bağlamda geçen bir monolog, örneğin herhangi bir yerde bulunan yerel tesisler hakkında bir konuşma dinletilir.

Ses Kaydı 3

Sınav katılımcılarına, örneğin üniversite öğrencileri ve bir öğretim üyesi arasında bir ödeve dair geçen bir konuşma gibi eğitsel bağlamda en fazla dört kişi arasında geçen bir konuşma dinletilir.

Ses Kaydı 4

Sınav katılımcılarına, örneğin üniversitede okutulan bir dersten alınan bir konuşma gibi akademik bir konuya ilişkin bir monolog dinletilir.

Konuşma – Speaking (11 – 14 Dakika)

IELTS konuşma sınavı 3 bölümden meydana gelir ve sınav katılımcılarının İngilizce konuşma becerileri değerlendirilir.

Bölüm 1

Sınav görevlisi, sınav katılımcılarına kendileri ve ev, aile, iş, eğitim ve ilgi alanları gibi bilindik konularda bir dizi soru yöneltir. Sınavın bu bölümü dört ila beş dakika sürmektedir.

Bölüm 2

Sınav katılımcılarına, belirli bir konu üzerinde konuşmalarını isteyen bir kart verilir. Sınav katılımcılarına yapacak oldukları yaklaşık iki dakikalık konuşmaya başlamadan önce hazırlanmaları için bir dakika süre verilir ve akabinde sınav görevlisi, sınav katılımcılarına aynı konuya ilişkin birkaç soru sorar.

Bölüm 3

Bu bölümde sınav katılımcılarına Bölüm 2’de konuştukları konu hakkında ilave sorular yöneltilir. Bu sorular sınav katılımcılarına daha soyut fikir ve konuları tartışabilme imkânı sağlamaktadır. Sınavın bu bölümü dört ila beş dakika sürmektedir.

IELTS Academic Reading – Akademik Okuma (60 Dakika)

IELTS Academic Okuma Testi metnin genel konusunu anlama, ana fikirleri anlama, detayları anlama, çıkarımları ve ima edilenleri anlama, yazarın görüşlerini, tutumunu ve amacını anlama gibi pek çok okuma becerisini ölçmek üzere tasarlanmıştır.

Sınav katılımcılarının okuma sınavında metni hızlı okumaları ve kendilerine verilen zamanı verimli kullanmaları gerekmektedir. Sınav katılımcılarının IELTS Okuma sınavında üç farklı metni okuması ve ilgili soruları cevaplamaları gerekmektedir.

Bu noktada belirtilmesi gereken bir husus, Akademik ve Genel Eğitim sınavlarının Okuma bölümlerinin içeriğinin birbirinden farklı olduğudur. Akademik Okuma Sınavında 40 soru bulunmaktadır ve her doğru cevap bir puan değerindedir. Puanlar tam ve buçuklu olarak verilerek IELTS 9 bant ölçeğine çevrilir.

Akademik Okuma Sınavı betimleyici, olgusal, söylemsel ve analitik gibi birçok türden üç uzun metin içerir. Bu metinler kitap, bülten, dergi ve gazetelerden alınır. Metinler uzman olmayan bir kitle için seçilmiş olmakla beraber, üniversite derslerine girecek veya profesyonel tescil isteyen kişiler için uygundur.

Akademik Okuma Sınavında, verilen metindeki veya tablodaki boşlukları doldurma, diyagram veya şemaya göre başlıkları eşleştirme, cümle tamamlama, açık uçlu sorulara kısa cevaplar verme ve çoktan seçmeli sorular bulunmaktadır. Akademik Okuma Sınavı, cevapları sınav kağıdına geçirme süresi de dâhil 60 dakikadır

IELTS General Training Reading – Genel Eğitim Okuma Sınavı (60 Dakika)

Genel Eğitim Okuma sınavı metnin genel konusunu anlama, ana fikirleri anlama, detayları anlama, çıkarımları ve ima edilenleri anlama, yazarın görüşlerini, tutumunu ve amacını anlama gibi pek çok okuma becerisini ölçmek üzere tasarlanmıştır.

Sınav katılımcılarının okuma sınavında metni hızlı okumaları ve kendilerine verilen zamanı verimli kullanmaları gerekmektedir. Sınav katılımcılarının IELTS Okuma sınavında üç farklı metni okuması ve ilgili soruları cevaplamaları gerekmektedir.

Yukarıda da bahsedildiği üzere, bu noktada belirtilmesi gereken bir husus, Akademik ve Genel Eğitim sınavlarının Okuma bölümlerinin içeriğinin birbirinden farklı olduğudur. Akademik Okuma Sınavında 40 soru bulunmaktadır ve her doğru cevap bir puan değerindedir. Puanlar tam ve buçuklu olarak verilerek IELTS 9 bant ölçeğine çevrilir.

Genel Eğitim Okuma Sınavı kitap, dergi, gazete, bildiri, reklam, şirket el kitapları gibi İngilizce konuşulan bir ortamda günlük olarak karşılaşacağınız türden yazılar içermektedir.

Genel Eğitim Okuma Sınavında, verilen metindeki veya tablodaki boşlukları doldurma, diyagram veya şemaya göre başlıkları eşleştirme, cümle tamamlama, açık uçlu sorulara kısa cevaplar verme ve çoktan seçmeli sorular bulunmaktadır. Genel Eğitim Okuma Sınavı, cevapları sınav kâğıdına geçirme süresi de dâhil 60 dakikadır.

IELTS Academic Writing – Akademik Yazma Sınavı (60 Dakika)

IELTS Akademik Yazma sınavı, sınav katılımcılarının uygun şekilde cevap yazmak, fikirleri düzenlemek, zengin bir sözcük dağarcığı ve doğru dil bilgisi kullanmak gibi pek çok yazma becerisini ölçmek üzere tasarlanmıştır.

Akademik Yazma sınavında sınav katılımcılarının resmi bir dil kullanması gerekmektedir. IELTS Akademik Yazma sınavı 2 bölümden meydana gelmektedir. Yazma sınavı sertifikalı bir IELTS uzmanı tarafından değerlendirilecek olup, IELTS Yazma sınavında Bölüm 2’nin puanı, Bölüm 1’in iki katıdır. Notlar tam ve buçuklu olarak verilir.

Bölüm 1

Birinci bölümde sınav katılımcılarına bir grafik, tablo, çizelge veya diyagram verilecektir. Sınav katılımcılarından kendi sözcüklerini kullanarak en az 150 sözcükten oluşan bir yazı ile verilen bilgiyi tanımlamaları, özetlemeleri ve açıklamaları istenmektedir.

Bu bir veriyi tanımlamak veya açıklamak, bir sürecin aşamalarını açıklamak, bir şeyin nasıl çalıştığını anlatmak veya bir obje veya etkinliği tarif etmek olabilir.

Bölüm 2

İkinci bölümde sınav katılımcılarından bir bakış açısı, argüman veya problem hakkında en az 250 kelimelik bir yazı yazmaları beklenmektedir. Verilen konu kolay ve anlaşılır bir konu olacaktır.

IELTS Akademik Yazma sınavı 60 dakikadır. Bölüm 1 için 20 dakika, Bölüm 2 için ise 40 dakika olarak belirlenmiştir. Sınav katılımcılarının kendilerine verilen zamanı kendileri yönetmeleri ve 20 dakika dolduğunda Bölüm 2’ye geçmeleri gerekmektedir.

IELTS General Training Writing – Genel Eğitim Yazma Sınavı (60 Dakika)

IELTS Genel Eğitim Yazma Sınavı, sınav katılımcılarının uygun şekilde cevap yazabilme, fikirleri düzenleyebilme, zengin bir sözcük dağarcığı ve doğru dil bilgisi kullanabilme gibi pek çok yazma becerisini ölçmek üzere tasarlanmıştır.

IELTS Genel Eğitim Yazma sınavı genel konuları içermektedir. IELTS Genel Eğitim Yazma sınavı 2 bölümden oluşmaktadır. Yazma sınavı sertifikalı bir IELTS uzmanı tarafından değerlendirilecektir. IELTS Yazma sınavında Bölüm 2’nin puanı, Bölüm 1’in iki katı olup, notlar tam ve buçuklu olarak verilir.

Bölüm 1

Birinci bölümde sınav katılımcılarına herhangi bir durum verilir ve bu durumla ilgili bilgi istemek veya açıklama yapmak üzere en az 150 kelimelik bir yazı yazmaları istenir. Sınav katılımcıları, yazdıkları yazıda kişisel, yarı-resmi veya resmi bir üslup kullanabilirler.

Bölüm 2

İkinci bölümde sınav katılımcılarından bir bakış açısı, argüman veya problem hakkında en az 250 kelimelik bir yazı yazmaları istenir. Bu yazıda sınav katılımcılarının daha bireysel bir üslup kullanabilmesi mümkündür.

IELTS Genel Eğitim Yazma sınavı 60 dakikadır. Sınav süresi, Bölüm 1 için 20 dakika, Bölüm 2 için ise 40 dakika olarak belirlenmiştir.

Sınav katılımcılarının kendilerine verilen zamanı kendilerinin yönetmesi ve 20 dakika dolduğunda Bölüm 2’ye geçmesi gerekmektedir.

IELTS kurs ve özel derslerimiz hakkında detaylı bilgi almak ve eğitmenlerimizle iletişime geçmek için tıklayın!

IELTS Sınavında Zorlanıyor Musunuz?

Eğitmenlerimizle iletişime geçin!